img

Интервю с българина кандидат за конгресмен в САЩ – Крис Досев!

/
/
/
146 Views
loading...

KRSI DOWE

Крис Досев е първият българин, кандидатирал се за Конгреса на САЩ от Републиканската партия. Роден е в Чикаго, бил е морски пехотинец, военен пилот на бомбардировач и участник в операцията „Пустинна буря“ в Ирак. Наследил е от баща си бизнес с недвижими имоти и продължава да го развива и разширява с помощта на  семейството си. Крис Досев е първият българин, кандидатирал се за Конгреса на САЩ от Републиканската партия.  Роден е в Чикаго, бил е морски пехотинец, военен пилот на бомбардировач и участник в операцията „Пустинна буря“ в Ирак. Наследил е от баща си бизнес с недвижими имоти и продължава да го развива и разширява с помощта на  семейството си. Със съпругата си Лиса са заедно от 30 години. Имат осем деца – пет дъщери и трима синове. Някои от тях са посещавали родината на дядо си и говорят малко български език. Крис Досев признава, че е американски патриот, но с българско сърце и корени. Синът на българския емигрант Досьо Досев е завършил Университета на Флорида с военна стипендия. През 2009 г. се мести да живее в Пенсакола, Флорида, откъдето се кандидатира и за конгресмен. Крис Досев говори български език, който е научил в българското училище в Чикаго. 

– Господин Досев, роден сте в Америка, но говорите български език…
– Научих български език тук преди около 20 години. Роден съм в САЩ и не говорехме много български вкъщи, защото майка ми беше от Испания. Научих български в българското училище в Чикаго и от разговори с българи. За пръв път се върнах в България през 1978 г., тогава бях на 17 г. След това около 5-6 пъти съм пътувал. Поддържам връзка с мой братовчед там.


– Кой е най-милият ви спомен от България?
– Когато пътувахме с моя баща през 1978 г. Той не се беше връщал в родината от доста години и много искаше да види останалите живи свои близки. Когато отидохме в родното му село Алеково, без да преувеличавам – цялото село се беше събрало, за да посрещне своя син. Това няма да го забравя никога!..

– Какво знаят американците за България?
– Хората тук знаят, че аз съм българин. Забелязвам също напоследък, че има интерес към България. Но ще ви разкажа една история с мен отпреди 10 години в България: С моето семейство – баща ми и тримата ми синове искахме да наемем един ван. Отидох на аерогарата и човек от фирмата за наем на коли ми каза:”Ех, тази кредитна карта не работи, дай друга!” – Взе втората и каза: „О,кей е тази”. Две седмици пътувахме с тази кола и после в Америка  получих писмо, че съм чарджен два пъти с двете карти от тази компания. Обаждам се във фирмата и им казвам: „Има някаква грешка, взели сте ми пари от картите два пъти!..” – А човекът ми казва: „Ей, разбирам те, станала е грешка, но имаш „кредит” и като се върнеш другия път в България, ще ти дам вана без пари!” – Ей-такива глупости. Те нарочно ми взеха парите два пъти. И аз си казах: Това няма да стане! Заключих двете карти с плащането към тази компания и не платих сумата, преди да очистят едната карта…Такива неща не могат да се случват! Но трябва да призная, че имах горе-долу същия проблем и в Испания. България според мен има голям потенциал за туристите от Америка. Но аз искам българите да разберат едно нещо – като дойдат чужденци, да видят най-красивата държава, а не да им се случват подобни неща като това, което ви разказах, т.е. да не срещат престъпност!

– Мислили ли сте някога да започнете бизнес в България?
– Не се виждам да правя бизнес в България за момента. Без опит за мен ще бъде доста трудно да започна нещо там. Знам на колко българи им е коствало здравето да правят бизнес в България.

– Как се финансират политическите кампании в САЩ? 
-Трябва да имаш заделени настрани пари за това. Освен собствени средства помагат и приятели и хора, които имат еднакви цели с твоите. Те подкрепят твоята кампания, защото смятат, че ти си най-добрият кандидат – вярват в това, което говориш и тръгваш да свършиш. Трябва да се плаща за време в телевизията, радиото, както и да се печатат плакати…Моята кампания ще струва около 800 000 долара докъм 1 000 000 долара. А надолу – по на юг във Флорида цената на една такава кампания отива към 20 милиона долара. Страхотни пари!

– А хората, които даряват пари, после не искат ли лични услуги? 
– Има го това. И то е сериозен проблем в политиката. Лошото е, че кандидати като Клинтън мислеха, че са по-умни от всички и затова направиха „Глобал Енишатив“ – парите отиваха не в кампанията, а там. Това е популизъм. И Хилъри, и Бил живеят по-добре от цар и царица! Аз не мога да повярвам, че имат подкрепа от хората тук. Знам тези хора и знам как работят. Около фамилията Клинтън има доста скандали.  От 30 години при тях следват скандал след скандал. Хората тук казват: „О, ще бъде много добре да имаме жена като президент!” – Хубаво, но има много по-добри кандидати от Хилъри. Аз не съм против някоя жена да бъде президент на Щатите, само не и Хилари! Същото казват и за Тръмп- как ще е срамно този човек да бъде президент…Лошото е, че тези двамата са „манифестация” на държавата.


– Вие имате осем деца. Те помагат ли ви във вашата предизборна кампания?
– Да, всеки  ден ходим „от врата на врата“. Много хора казват: „Ти имаш 8 деца? – Ще гласувам за теб!”Други, като чуват от мен, че не съм бил в политиката никога, веднага казват „Искам да гласувам за теб!”. Или като чуят, че съм бил и в морската пехота… Хората харесват да видят срещу себе си  човек с опит и чувство за отговорност. Питат те: „Какво ще направиш за икономиката? Как ще пазиш нашата държава? Как ще пазиш нашите закони?” Това са най-важните неща. Да има мир, да има работа, да върви търговията – икономиката да е добре и да няма престъпност.

-Вие се обявихте ЗА притежанието на лично оръжие. Не е ли опасно всеки втори американец да държи оръжие в дома, или в колата си?
-Не е опасно, не. Аз съм ЗА притежанието на оръжие, за да може човек да се защитава с него. В някои части на Чикаго например е много опасно и да живееш там е все едно си на война. Самият аз имам лиценз и също притежавам оръжие. Процедурата тук е лесна за такъв лиценз – да нямаш криминално минало. Особено за ветераните, участници във войните, няма никакъв проблем. Знам, че европейците нямат разбиранията на американците и като цяло са против носенето на оръжие. По комунистическо време е имало лично оръжие само за лов. Но, тук, в Америка, да имаш оръжие е нещо толкова нормално, както дърводелецът да има брадва. Деца на 15-16-17 г. ходят на лов, имат опит с оръжие и нямат този страх, както европейците, от него.

– Какво мислите за смъртното наказание, което постоянно предизвиква сериозна полемика в САЩ? 
– Има смъртно наказание в доста от щатите – Флорида, Тексас, Илинойс … Половината щати имат смъртно наказание, другата половина – не. В Европа няма такова никъде. Аз мисля, че хората в Съединените щати имат правото да избират сами дали в щата, в който живеят, да има или да няма смъртно наказание. Това е демокрацията! Хората гласуват и имат право на дискусия, когато се правят тези закони. По-добре да няма такива лоши неща, но спомняте ли си колко човека бяха убити от един човек в Норвегия?! – Близо 100 души. С пушка застреля толкова деца студенти и сега какво ще стане с този човек? – 20 години в затвор?! –  Как може да затвориш такъв човек за 20 години и той по-късно да излезе от затвора и да ходи по кафенетата на града, все едно нищо не е направил?! Никога този човек не трябва да вижда слънцето! За този човек повече от половината американци ще кажат: „Този не трябва да живее повече от 10 минути!”

-Преди дни един човек застреля 50 човека в заведение в Орландо и рани други 53-ма души?
-Този човек е терорист и дали има пушка или няма, не е от значение – като има желание да направи нещо лошо, той ще го направи. Дали с оръжие, с пожар или по друг начин – той ще го направи! Той е терорист!!

– Каква, според вас, е била неговата цел?
– Този човек е с философията на вълк единак и мрази хомосексуалисти. Той не е глупак  и не отива там, където хората имат пушки, а където е най-лесно да убиеш. Всичко се случва в 2 часа сутринта на място, където присъстващите са лесни мишени. Колко полицаи има там по това време?! – Няма никой. На полицаите им отне 4 часа, за да убият този човек. Явно и полицията не бе подготвена за такова нещо! Ако поне един човек срещу него е имал пушка, или пистолет, можеше да обърка плановете му. Но този терорист ще бъде наказан.

– Обществена тайна е, че в България има дори политици, които вършат престъпления, но все им се разминава… В Америка има ли осъдени политици?
– Има, разбира се. Един губернатор от щата Илинойс – Джордж Райън присвояваше пари. Пратиха го в затвора за шест години и половина. След  него Род Благоевич бе направил някаква глупост и бе осъден за корупция на 14 години затвор. В момента се намира в затвора. Петима от предишните девет губернатори на Илинойс също са били обвинени или задържани за измама и корупция. Но, разбира се, има и хора „под чадър”. Една Хилъри Клинтън използва за престъпление компютъра и много хора смятат, че тя е за  затвора, но какво става с нея? – Нищо, абсолютно нищо! Обама и неговият департамент по правосъдие я пазят. Корупцията е като рак, който разяжда държавата. Затова казвам  и на българите да гласуват за някого, за когото знаят, че има опит, честен е и е патриот. Да се убедят, че този кандидат ще знае какво е най-добре за държавата, града или селото, в което живеят. Законите пазят свободата и закрилата на хората.

– Вие сте били пилот на бомбардировач. Какво мислите за войните, водени от САЩ?
– Като си спомням какво стана във Виетнам, толкова млади хора убиха там. Много лоши неща се случиха там. Тази война стана, защото имаше лош диалог между силните държави. Америка по това време имаше много лоши отношения със Съветския съюз.  Войните се случват, когато няма добър дипломатически диалог между страните. Америка е много силна държава, но нямаме нужда от войни и трябва да работим в тази посока. Войната сега е ДА НЯМА война!

-Имате ли кошмари от преживяното?
-О, да. Имахме 30 мишени, които трябваше да поразим за 40 дни. Като започнеш война, трябва да я завършиш!..

– Спомняте ли си първата мишена в Ирак, която трябваше да атакувате вие лично?
– Спомням си. Имаше едно малко селце – Кафче се казваше и го атакувахме. Този самолет, който пилотирах, можеше да натовари много бомби…И стана много лошо за онези, които стреляха по нас!.. Имам  няколко медала –  за участие в мисии на 30 мишени, за пилотиране във война и стрелба, за участие в по-специални мисии… Аз съм бомбардировач. Има двама души в самолета – пилот и бомбардировач. Ние летяхме през нощта и в лошо време. Със специална камера и радар, които са вътре в самолета, трябваше да открием къде е врагът. И успявахме да пуснем тези бомби с лазер, където искахме – в камион, база или където и да е!.. Аз лично, Слава Богу, никога не съм бил раняван, но с няколко човека направихме специална организация в Чикаго с цел да помагаме на тези тежко ранени герои, за да могат да се върнат отново пълноценно в живота. Помагаме с къщи, коли или пари. Събрахме около 2 000 000 долара и до момента сме помогнали на 1500 пострадали ветерани. Сред тях има и жени. И не сме направили това с помощ от държавата – събирали сме пари буквално от хората по улиците, от бизнесмени…

– Имате бизнес в Чикаго. От време на време там се чува за някой и друг българин, направил сериозно криминално престъпление…Срамувате ли се от това заради българските си корени?
– Не искам да чета, или да слушам българин да направи нещо престъпно. Като помислим какви българи е имало в историята на Америка и колко са направили за нея!..  Знаете един Джон Атанасов колко е направил за Америка и за света. Бащата на Джон Атанасов е българин. Ако има българи престъпници в Америка, то има такива и от другите чужденци. Лошото е, че заради българи, които правят глупости, като цяло българите започват да изглеждат нечестни. 1000 човека да направят нещо добро, само един глупак е достатъчен, за да забравят останалите хора какво добро са направили останалите 999.

– За много хора по света Америка е еталон за демокрация… Вие какво мислите?
– Ще започна така: В България 83% са българи и 17% са други хора. Във Франция 85% са французи и 15 на сто други хора, в Дания – 95% са си гражданите на тази държава, а в Америка имаш хора от всякъде – от Мексико, Източна Европа, Китай, Япония… от всякъде. И има мир между всички горе-долу. И защо? – Защото има закони и законът не се интересува дали си от България или от Германия, или си американец. Той те пази и заради закона имаш мир в бизнеса, на улицата, навсякъде…. Има опасни места в Америка, да речем южната част на Чикаго, или в няколко части на Маями и Ню Йорк, но като махнем тези десетина места, хората тук са мирни и не се плашат да пътуват и живеят навсякъде из Америка. И всичко това се дължи само на факта, че спазваме законите. Затова хората от другите държави смятат, че ще намерят бъдеще тук.

– Като говорите това, се сетих, че преди няколко дни арестуваха брата на Бил Клинтън за шофиране в нетрезво състояние… 
– Не можеш да пиеш и да караш – трябва да мислят малко хората преди това. Има таксита.

– Този инцидент ще се отрази ли на кампанията на Хилъри, според вас?
– Не. Тя не може да контролира брата на Бил Клинтън. Но тя има други проблеми. Преди около 6 месеца излезе книгата „Клинтън кеш“, в която много добре е описано как те двамата с Бил правят пари. Чиста корупция!

– Хилари Клинтън каза, че ако Доналд Тръмп спечели в битката за президент в САЩ, в Москва ще празнуват?!
–  Същото казваше като секретар – че ще дадат червено бутонче на Путин и той като го пипнел, всичко щяло да бъде добре. Какво тя казва, е много смешно за мен. Тя фундаментално не разбира реалната политика и нямам никаква вяра в нея. Тя не разбира как вървят нещата в този свят. Тръмп има повече опит с хората, с бизнеса, и разбира много добре нашите проблеми с Русия.
Русия е много голяма държава, аз не харесвам Америка да бъде неин враг. Мисля, че трябва да работим заедно, за да пазим целия свят. Трябва ни здрав диалог с руснаците.

– Понеже споменахте Тръмп, мислите ли, че има шансове да стане президент на Щатите?
– Аз мисля, че хората ще гласуват за Тръмп за президент. Смятам, че ще победи. И ще кажа защо: всеки ден се появява нов скандал с Хилари Клинтън. Сега всички чакат да излезе окончателен доклад и да прочетат резултатите от разследването срещу нея. Тя всеки ден пада като рейтинг.

– Някой от българските политици опита ли се да се свърже с вас, да направи някакъв контакт?
– Не.

Източник: БЛИЦ

Коментирай
Сподели с приятели в социалните мрежи
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares
 •  
  5
  Shares
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •